Oppskrifter frå mesterkokken Bjørn Hundershagen. Her vil da komme skikkeligt "hemmelige" matoppskrifter frå mesterkokken Bjørn Hundershagen, både om sjømat og anna lurt. Bjørn er og intressert i å få tilbakemeldingar om da er nokre her ute som har noko spesiell oppskrift som dei vil dele med han. Sånne oppskrifter som de gjerne vil dele med Bjørn kan de sende her. ---> Her er ei oppskrift eg har liggande på lur. Tilbakers til kulinariske matrettar frå lokale mesterkokkar. |
|
![]() |
|
Her ser ein Bjørn Hundershagen
i byssa på Åsgard A. Han er i full gong med ein av sine mange spesialitetar, dinna gongen klippfisk. Bjørn er frå Kaupanger, bur i Naustdal og jobbar ute på Åsgard A som ligg på noko som heiter Garsholbanken litt vest for Haltenbanken. Åsgard A er ein båt som produserer olje og gass i hytt og pine. Bjørn og kona har besøkt Bulandet i månge år, og for sånn omtrent 12-13 år sidan so gifta dei seg ute i Bulandet kapell. Ditta var nok stor suksess for gifte er dei enno, og dei er i Bulandet kvart år saman med borna sine. Da skulle ikkje forundre dinna heimesideskrivaren om nokon av borna er produsert i Bulandet og, men da har han ikkje lagt seg oppi å få vite meir utav liksom. Nokre av Bjørn sine oppskrifter finne ein og i eit anna medium enn dinna heimesida, nemlig i avisa "Firda" darhan har fast spalte. Den mannlege heimesideskrivaren jobbar på same båt som Bjørn og kan anbefale alt han Bjørn laga på da varmaste, da er den beste kokken Kurt'n har fått mat frå nokon gong. |
|
Her kjem oppskriftene på rad og rekke nedøve.
Åsgard A Sei til 4 pers:
800
gram seifilet utan skinn og bein, helst ryggstykka som er javne og
fine.(deles i 8 stk)
50
gr.( 8 skiver) skiva bacon
Den
skiva baconet brettast/rullast rundt porsjonane med fisk,med endane
under fileten.
Krydrar med kverna pepar,ikkje salt
Steikast lett i passe varme i rapsolje eller klara margarin 1-2 min
på kvar side.Leggest i ildfast form. Kvil
50 gr.
purreløk
50 gr.
vanleg løk
50 gr.
gulrot
Grønnsakene kuttast opp slik du vil men så like størrelsar som
mulig.
Fresast i varm panne med rapsolje i ca. 2-3 min til dei er litt
mjuke.Smak tl med litt salt og peppar.
Grønnsakene slås /fordelast i den ildfaste forma mellom fiskestykka.
Rør ut
1 bege cream fraish med 2 ss pressa sitron og litt hakka
grasløk(helst frisk)
Slå
dette over grønnsakene og litt av fisken og legg lokk eller folie
over og steik den i ovn i ca. 15 min på 185 grader.
Kvil
litt før servering.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Kraftig
heimalaga Tomatsuppe Til 6
Personar 1 liten løk 1 liten purreløk 2 gulrøtter 4-5 skiver bacon 1 fedd kvitløk Halv liten rød chilli
2 boks.grovhakka tomater naturell 1 liter vatn Buljongterning
1 dl fløyte eller 2ss Cream frache
Grønnsakene,bacon ,hvitløk og chilli grovkuttast. Varm opp ei panne og tilsett 3-4 ss olivenolje el. Rapsolje og Fres grønnsakene på middels varme i 4-5 min uten at det settes farge.Tilsett boksane med tomatene og tilsett vatn og buljongterning (okse,kalv el. Høns) Oksekraft er det beste. Dette småkokes i ca. 20 min til grønnsakene er litt møre. Suppen kjøres i foodprosessor eller bruk stavmixer til grønnsakene har jevna suppen og er blitt til purèsuppe.Tilsett fløyte eller Cream frache. Smakast til med salt og pepper ½ ss sukker og evt. Tabasco/chilli om du vil ha den sterkare. Hakka frisk persille er også godt som kan tilsettast rett før servering.
Godt grovt brød eller chiabatta er godt.
Håpar denne suppen smakar.
Lykke til!
Mvh Bjørn
Palen delast opp i store skiver og leggjast i kaldt vatn til det dekkar fisken. Tilsett litt salt og tilsett litt avskjær av purreløk, løk, sellerirot og gulerot + 1-2 laubærblad og la fisken få eit oppkok.Trekkjast i 5 min og sil ifra krafta. Fisken avkjølast og plukk ifra den beinfrie fiskestykka.Fisken legges til side
Krafta slås over den utrenska fisken + grønnsakene og denne
holdast varm.
Tilsett ca. 1 - 1 1/2 liter silte fiskekrafta og la
suppen kokast under lav varme i ca. 10 min. Grønnsakene fresast lett i ei panne med litt olivenolje uten at det set farge eller at grønnsakene blir ihjelkokt. Tilsett ca. 1 dl.fløyte og 1 dl. Sæter rømme el. cream freche + 2 ss. kvitvinseddik el. vanleg eddik.
Tilsett kverna pepar og salt. Kokast opp og tilsett den
ferdigkokte suppen og blandast forsiktigt.
Steikt
klippfisk 2 boks. Herm,grovhakka tomater (ca.1liter) 2 fedd hvitløk 2 stk løk
2-3 gulrøtter Risotto 1 liten purreløk el.vårløk 1 liten fennikel Litt bacon
5 dl.kokt jasminris Vatnast ut så lenge som kjøpmannen anbefalar. Ca. 1-2 døgn Prøv å fjærn det meste av beina. Fisken steikast i olivenolje på sterk varme kun på den eine sida. i ca. 2 min. Legg til sides. Gulrøtter og løk rensast og kuttast opp i stavar el.terningar Grønnsakene freses i olivenolje eller rapsolje i ca 3 min under middels varme. Trekk til sides.
Fres lett hvitløken i ein kjel med litt olivenolje
tilsett tomatene og la det småkoke i 20 min. Fennikelen,bacon og purreløk finkuttast .freses lett i panne i olivenolje tilsett Den kokte risen og smak til med pepper og bland dei godt. Legges koppar/små former. ( Kan lages på førehand)
Kan også bruke kokte poteter i tillegg. Ovnen er forvarma på 185 grader og sett i forma inn i ca 10-15 min uten folie.
Dei siste 2-3 min settes risottoen inn med folie over og
ettervarmast.
Soya/ingefær og chilimarinert kamskjell: ca. 15 -20 stk Musklane
bør da tinast i kjøleskap- (taper mindre væske da) 1 /2 dl soyasaus eller øystersaus - 1 dl. Olivenolje - 1 ss lime saft. Kjøres
fin i foodprosessor. Godt brød Smakes til med litt pepper og slå over litt av sausen på kvart kamskjell . Server
Basillikum og
hvitløk grillet Sjøkreps: 3-4 fedd kvitløk - litt kvernet pepper.
Kjøres i hurtighakker el.foodprosessor til ein fin
marinade. Eit steikebrett strøs lett med grovsaltet salt og sjøkrepsane legges oppå brettet og pensles med marinaden. La stå i 10 min før du setter dei inn i ovnen. Like før du setter dei inn saltes halane lett med kvernet grovt/havsalt. (ikkje for mykje)
Settes i midten i ovn og steikes i ca. 3-5 min.
Er dei store 6-8 stk pr. kg må dei sikkert steikast litt
lenger. Majones med litt av marinaden + litt pressa frisk sitron.
Godt brød ------------------------------------------------------------------------------------------------- 1 dl. Olivenolje ,romtemperert 1 rød chili , fersk utan frå 5
hvitløkfedd Marinerast i min. 2 timar. Steikeovnen forvarmast til 220 grader Legg scampien speid utover ei steikeplate og strø lett over med grovt kjøkken havsalt. Steik scampien i ovnen i ca. 5-6 min til scampien er raude. Ta dei ut og legg dei i ei ildfast form og legg over folie eller eit lokk i ca. 5 min. -serveres lune /varme eller avkjølte. Serverast med ein god salat m.Issalat,tomater fetaost,oliven,rødløk
Hvitløkdressing og eit godt brød 1 beger cream fraish 0.3 l( kan også bruke lettrømme) 5 hvitløkfedd 1 liten bunt frisk persille 1ss presset sitron 2 ts. Salt Litt
kvernet pepper
Krydderbakt
fruktsalat: 10 PERS. 3 vann 2 dl sukker 2 vaniljestenger (deles og frø skrapes ut) 1-2 kanelstenger 1 ts. Revet frisk ingefær
1 frisk rød chili ( frø tas ut og finkuttes) Tilsett 2 ss.brunt sukker
Kanelstenger tas ut og laken kokes til den blir tykk lys
karamell. Bruk frukter som t.d frisk annanas, melon av forskjellige typer,mango, epler,etc.
Kutt disse i terninger som er 1cm * 1 cm
------------------------------------------------------------------------------------------------------ Créme Brûlé (grunnbasis)
5 dl. H mjølk 5 dl. Kremfløte 180gr.sukker 1-2 vaniljestenger(frøa) +litt kanelbork 3 hele egg 3 eggeplommer
Melk/Fløte/sukker/kanelstang blandes og kokes forsiktig opp. Egg og eggeplomme vispes saman.
Melk,fløteblandingen avkjøles litt og egga vispes raskt i blandingen. Ventkrem er betegnelsen på dette produktet.
Ventkremen kan smakes til med ulike variasjoner. Fri fantasi er viktig å bruke når man lager god mat.
Raspa mørk sjokolade + litt chili(finkuttes) (sjokoladen tilsettes når formene er fylt)
Lime og appelsinskall +litt revet frisk ingefær
1 ts. finhakket frisk rød chili + limeskall 1 ts
Smaktilsetningene tilsettes når fløte/melken er kokt opp. La den ferdig utblandet ventkremen trekke litt før den siles og fylles i porselenformer og settes i ovn.(Varmluft) ca.100 grader i 45-50 min,avhengig av størrelsen på porsjonane. Når disse er ferdig kviles disse og demerara sukker (brunt sukker)strøs jevnt over og settes under grill i ovn eller smeltes/brennes gyllen med skibrenner. Serverast lun.
|