Forskning på Runde, 22.mai 2021

Her er litt bilder frå då eg forska på fuglefjellet på Runde.

Det er fleire måter å komme seg til Runde på.
Via ferge til Larsnes eller Hareid, eller som meg, via undersjøisk tunnel frå Ørsta.

Det er observert rundt 80 forskjellige arter som hekker ved Runde,
og i hekkeperioden frå april til august er det over 500 tusen fugler innom Runde.

Turen opp til fuglefjellet tok eg frå Goksøyr , og det er lettgådd terreng og med litt
lange steg så er du ved lundefuglene i løpet av en halvtime.
Parkeringsplassen er stor, men i pinsa når eg var der, så var det trangt om plassen.

Overnatting fant eg på Airbnb, og budde på en verna gammel prestegard rett ved kirka i Tjørvåg.
En fantastisk flott plass å bu, som eg kan anbefale til alle som er på tur i området.
 

Det står tekst under kvart bilde.


Tilbakers til framsida.Her ser en kor fuglefjellet på Runde er, og kor eg budde.
Det er undersjøisk tunnel som starter omtrent ved Ørsta, og bruer i alle retninger.
Så en treng ikkje tenke på å sjekke fergeruter,
Vil en ta ferge, så må en ta ferge til enten Larsnes eller Hareid.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Her er sånn nogenlunde ruta eg gjekk, og kor dei ulike fuglene oppheldt seg.
Parkeringsplassen var stor, men ganske så full i dag.
Men så var det pinsehelg og fint vær, så ekstra mange folk i dag.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Her er den gamle prestegården i Tjørvåg, der eg budde.
En veldig fin plass, som eg kan anbefale på det sterkaste. Den finnes på Airbnb.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Eg er framme ved parkeringsplassen ved Goksøyr på Runde.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Her skal det tydligvis være kjangs til å sjå lundefugler ser det ut som :-)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Her begynner oppstigningen til fuglefjellet.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Utsikt over Goksøyr. Parkeringen var bak det blå huset lengst vekk., før tunnellen.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------På vei opp til Rundebranden. Fint og lettgådd terreng.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Manageren min ved Rundebranden, for å sjå etter fugler.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Her ved Rundebranden er det tydligvis havsulene som held til.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Trangt om plassen og litt småkrangling innimellom.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Havørna sveiper fram og tilbake langs fjellet, på jakt etter ett bytte.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Så har eg flytta meg sørover, til der lundefuglen held til.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Og lundefugl er det mange av nedover fjellsida, her representert ved en av dei.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Fantastisk flotte fugler lundefuglen.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Lundefugler er det mange utav, både på bakken og i lufta.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Godt å strekke litt på armane etter en lang dag ute i havet, på dei store fiskerifelt.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------En velkomstklem er på sin plass, etter en lang dag for å skaffe mat.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Muligens en stakkar lundefuglmann som får kjeft fordi han har skaffa for lite mat.
Manageren min kjenner seg i alle fall igjen seier han.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Mange fine gjøymeplasser her, som gi ly for både vær og rovfugl.
Her kan en skimte en lundefugl inne i ei god hole i så måte.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Havørn er på jakt her også.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Gode venner treffer eg her ved fuglefjellet på Runde.
Hanne og Ketil er ute på tur, og nyt fineværet her ved Runde dei også.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Endå fleire gode venner.
Kjersti og Vidar viste at eg var her, og jammen kom dei for å helse på meg.
Litt lundefugler skulle dei vel sjå på og då. En kjekk dag på Runde.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Mange kajakker ute på tur i fineværet.
Vidar fortalte at han var en av dei første som var her med kajakk, o
g då samla havsulene seg over dei, og bombarderte dei med dritt.
Men no er havsulene vant med kajakker, og bryr seg ikkje.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Det er tusenvis av sjøfugl på sjøen rundt Runde, sikkert 10 tusen vis.
Eg har lest at i hekkesesongen frå april til august,
er det meir enn 500 tusen fugler her ved Runde,
og rundt 80 forskjellige arter er påvist hekkande her.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Flott utsikt er det også her på Runde. Her ser vi Kvalsvik på Nerlandsøya.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Utsikt mot Fosnavåg.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Brua som går frå Remøya og over til Runde.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Ganske tett inntil stien frå Goksøyr til lundefuglplassen,
hekker det storjo på begge sider av stien.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Får jammen håpe at folk har vet til å halde hunden sin i band her,
ellers ligg storjo egga tynt an.
Hunden og sikkert.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Så reiser eg tilbake til prestegarden i Tjørvåg, og her er brua frå Runde til Remøya.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tilbakers til framsida.