Oppskrift på surstrømming, 5. mai 2019

På en liten tur til Stockholm så kjøpte eg nokre bokser av den
Svenske delikatessa surstrømming.
Her er mi oppskrift på korleis en skal gå fram når boksen skal
åpnast, og ellers tilbehør til denne kulinariske delikatessa.

Surstrømming smaker godt det, berre en går fram slik at ikkje
den fæle lukta ødelegg matlysta.

Boksen åpnast under vatn utendørs, og så må en ha skarp liten kniv
for å skjære rein filèter, og så må en ha rett tilbehør.
Men det viktigaste av alt, finn en gammel sullikk som lukter vondt fra før,
til å åpne boksen.
Eg brukte manageren min til det formålet

Her kan en lese litt om surstrømming:
https://no.wikipedia.org/wiki/Surströmming

Det står tekst under kvart bilde.

Tilbakers til framsida.


Eg har kledd meg i verneutstyr og naseklype.
Så har eg funne en balje som skal fyllast med vatn,
og så blir boksen åpna under vatn.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


For at en ikkje skal miste matlyst av den vonde lukta når boksen blir åpna,
så er det lurt å finne en gammel sullikk som lukter vondt frå før,
til å åpne boksen.
Eg brukte manageren min til det formålet.
Engangshansker er og lurt, så slepp en lukt på fingrane.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Boksen er åpna, og det gjekk helt fint.
Det hjelper òg å åpne boksen når det er litt vind, slik at lufta bles fort vekk.
Er ikkje å anbefale å åpne innendørs.
Lukta er fæl, men overkommelig i vind utendørs.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Surstrømmingen er skikkelig blaut, så det er viktig med skarp kniv når
en skal skjære ut filèt.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Det blir no litt filet utav en slik boks, trur det var 6 sild oppi boksen.
Litt rogn var det òg, som eg har tenkt å smake på.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Surstrømmingen smakte skikkelig godt den.
Tilbehøret mitt var rømme, hakka rødløk og tomat, og nykokt potet.
Så danderte eg alt oppå ett tunnbrød som eg kjøpte i Sverige.
Det er ett litt tjukt flatbrød, men det går fint an å bruke vanlig
Norsk flattbrød.
Første gang eg smaker surstrømming, men det blir ikkje siste gang.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tilbakers til framsida.